Fri11222019

Last updateTue, 06 Mar 2018 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Video Recital pjesme "Zapis"

Video

Recital pjesme "Zapis"

 

Zapiši svoje zakletve, obećanja data drugima. Da znaš ako zaboraviš da više nisi čovjek kao prije.

Zapiši svoje grijehe, zapiši da ih samo dobra djela brišu, 
i smjerna dova očiju suznih.

Zapiši da jutro počinje ustankom protiv sna i lijenosti, korakom ka vodi čistećoj, ka molitvi, ka ćitabu nebeskom gdje ostavljaš zapis o sebi danas za svoje sutra.

Zapiši da voliš bijelo tamo gdje bijelo boja je najljepša, 
i crno tamo gdje crno je najljepše.

Zapiši sreću jutra u vunu magle umotana. Ovo vreteno dana tebi je dato, zavrti ga.

Poljubi trag čela svoga na sedždi svojoj i trag njen na čelu svome.  Poljubi evlad u san zamotan, halal podaren da smiraj ti bude i majku budnu nad šoljom čaja.

Zapiši da voliš ovo sobu, ovaj plafon i pod na kom klečiš. Zapiši da voliš ova vrata i ovaj prag, ovaj prozor i ovaj pogled.

Zapiši da voliš ovu rijeku i zemlju kojom teče, njena brda 
i dolove, njene škripe i goleti, njene vjetrove i oblake.

Zapiši da voliš blagu ćehru svoga komšije, dedinu šutnju 
i nenin topli osmjeh. Da voliš zarudjelu travu na očevu mezaru, njegov šehadet i svoj put kojim si ga  nastojao stići.

Ponesi prostirku duše na prozor jasnosti, istresi halove i ponose što za potku ti utkani nisu, izvadi miris iz desnog džepa i spusti ga na žilu kucavicu lijeve ruke.

Prisjeti se  svog Resula, prisjeti se Grada znanja i krvavog dojenčeta na rukama tvog imama. Prisjeti se da ga ljubi dok mu suze život išću, prisjeti se golim mačem na dušmana da kidišu. Prisjeti se, primakni se, nek  šehidi  zamirišu.

Probudi se znakom jasnim prije nego s kućnih vrata kročiš u san dunjalučki, u varku vještu, u lov na  sjene što bježe pred onim koji ih goni i dahću za vratom onom ko ih se kloni. 

I gdje ti je spisak onih kojima si, u ime Boga,  ljubav svoju poklonio. Znaš da si im dao dio srca i da ti je pazit na njih kao i na se.

Hajde, ustani, osmjeh na lice zadjeni u lijevo glavu zakreni i sam sebe imenom predaka zovni.

Pa pogledaj desno i imenom potomaka se oslovi!

Dan u koji ćeš kročit i zemlja kojom ćeš hodit prostrana je i za osmjeh i za bol, i za dobro, i za zlo, izađi i zahvati prema ahu srca svoga.

Ti znaš ko si,

odakle si,

gdje si

i kome ideš!

 

Klub knjige

 "Lijepa riječ"

Naša izdanja

Naša izdanja

Video

Naš youtube kanal

TEKSTOVI

Tekstovi E. Bajić

Fotogalerije

Fotografije

Esad Bajić: Hudhudovim tragom Esad Bajić, Ertan Basarik: Bračni život Esad Bajić, Tragovi misli - dnevnik jednog softe Esad Bajic: Kome sedzdu cinis brate, Izbor iz poezije, Konjic 2013.g. Esad Bajic, Cuprijanja, zbirka prica, Konjic 2012.g. Esad Bajic: Svijetli putevi islama-ramazanska predavanja, Konjic 2012.g.   Esad Bajić, Sjena jednog Taiba, roman, Konjic 2011.g. Esad Bajić,Boja sjećanja, zbirka poezije i kratkih prica, Konjic 2010.g. Esad Bajić,Otkosi sjećanja, zbirka kratkih prica Esad Bajić i Dženana Lepirica, Sexualnost i intimni život u islamu Esad Bajić, Kurban i hadz, prvo izdanje Esad Bajić, Smrt, kabur i sudnji dan Esad Bajić, Slovo o hidžriEsad Bajić, Ramazanski nasihati, El-Kelimeh, Novi Pazar Esad Bajić,Kur'anski izazov znanosti Esad Bajić,Znakovi za razumom obdarene Esad Bajić,Monografija Medzlisa IZ-e Konjic (1999) Esad Bajić,Sebilj ili potraga za ogledalom, pripovjetke Esad Bajić,Bihuzurka, zbirka pjesama (1996) Esad Bajić,Besan, zbirka pjesama (1998) Esad Bajić,Kamendan, zbirka pjesama (1997) Esad Bajić,Godovi dana, zbirka pjesama hazreti hasan1