Sat01182020

Last updateTue, 06 Mar 2018 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Naša izdanja POSVETA

Izdanja fondacije "Lijepa riječ"

POSVETA

Sedina Perva

POSVETA

Konjic 2017.g.

 

Knjiga Posveta – pjesnikinjin nišan u srcu podignut majci Raziji

Mlada Konjičanka Sedina Perva svom knjiškom prvijencu, satkanom od 52 pjesme, dala je vrlo emotivan naslov – Posveta. U njemu kao i u konačnom broju pjesama ima simbolike. Ovaj je naslov i najbolji prozor u njenu poeziju. Jer, najveći dio pjesama svojevrsna su posveta njenoj majci Raziji koja je veoma mlada, kad je njoj ponajviše trebala, preselila na Vječni svijet. Svaka od pjesama ima neodoljivu poruku protkanu bolom i tugom. Tako u pjesmi MAMICE MOJA, NASTAVLJA TRADICIJU KĆERKA TVOJA: Za svako pitanje tebe sam pozvala, Najbolje prijateljice mi smo bile, Ništa jedna od druge nismo krile. Majka je bila Sedinin oslonac u životu, voditelj kroz svekolika životna iskušenja, nada da će se i kao nana ostvariti njenoj kćerci. Stoga Sedina želi da životno iskustvo svoje majke, sve njene emocije, sve prekinute snove, prenese na kćerkicu koja je kao malodobna jedva i zapamtila svoju nanu. U pjesmi: SVE NAJLJEPŠE ZA MOJE SVE pjesnikinja kaže: Najljepši osmijehu moj, Neka bude sretan život tvoj, Moja pametnice, Neka ti osmijeh zauvijek krasi lice. Treći ciklus Sedininih pjesama nosi naslov – RAZOČARENJE. Razočarana je pojedinim ljudima, njihovom glumom, licemjerjem, nedosljednošću u činjenju dobra. Ona bi, i kroz stihove, željela da utječe na ljude da budu dobri, plemeniti, humani. U pjesmi DOBROTA Sedina stihuje: Pa zar vam je teško shvatiti, da će dobro za dobro uvijek se vratiti?, Danas, sutra možda ne ali vratit će se kad-tad sve. U ovom je ciklusu i njena ponajbolja pjesma ZNAŠ LI, KAKO JE Znaš li, kako je kada umreš živ, Znaš li, kako je kada ti svako postane kriv, Znaš li, kako je nositi osmijeh lažni, Znaš li, kako je kada odlaze ljudi važni?

Četvrti ciklus svoje poezije Sedina je naslovila - NOVI PUT. Njoj, doista, predstoji novi put. Taj novi put je njeno pomirenje sa sudbinom da je majka preselila i da njoj predstoji daljnja borba sa ovosvjetskim izazovima sa svojom kćerkicom, bratom i ocem. Taj novi put očeličit će je, ojačati nadu u bolje sutra i buditi inspiraciju za vedrije poetske promplasaje. Da zaključimo, Sedina je svoju knjigu Posvete pisala srcem i dušom. Nije bila opterećena pitanjem kako će njen poetski prvijenac biti primljen kod književnih kritičara. Iako veoma mlada znala je da je vrijeme najbolji kritičar i onoga šta se napiše. Njena je knjiga svojevrsni nišan podignut u njenom srcu za majku Raziju.

Bajro Perva Sarajevo, 14. marta 2017

Fondacija "LIJEPA RIJEČ" Konjic, 

Šehidska br.4 , 88400 Konjic, Bosna i Hercegovina

Žiro račun: 1606040000027757, Vakufska banka DD Sarajevo, Filijala Mostar, Poslovnica Konjic

Fondacija je upisana u registar fondacija Federacije Bosne i Hercegovine broj 126, Knjiga I registra, dana 29.06.2012.g.

Identifikacijski broj: 4227768270006