Thu12122019

Last updateTue, 06 Mar 2018 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Naša izdanja MIRIS MISVAKA u mojoj stomatološkoj praksi

Izdanja fondacije "Lijepa riječ"

MIRIS MISVAKA u mojoj stomatološkoj praksi

Meliha Hebibović

MIRIS MISVAKA U MOJOJ STOMATOLOŠKOJ PRAKSI

Konjic 2016.g.

 

Zadovoljstvo nam je blo u zadnjoj trećni ramazana 1437. godine po Hidžri, predstaviti publici knjigu uvažene doktorice Melihe Hebibović: MIRIS MISVAKA U MOJOJ STOMATOLOŠKOJ PRAKSI.

Knjiga je izašla u izdanju fondacije "Ljepa riječ" Konjic a štampana u štampariji Sabah-print Ilidža. Lektorske i korektorske poslove obavila je Azemina Mušinović i Merjem Mujkanović  a recenzije i priloge uz knjigu potpisuju dr. spec. stom. protetike Ahmad Attar, dr.stom. Džajić-Prevljak Ajla, Azemina Mušinović, diplomirani biolog i Esad Bajić. Format A5 198 str., 

 

 HEBIBOVIĆ, Meliha 
      MIris misvaka u mojoj stomatološkoj praksi / Meliha Hebibović. - 
Konjic : Fondacija Lijepa riječ, 2016. - 190 str. : ilustr. ; 21 cm 

Biografija: str. 183. - Bibliografija: str. 184. 

ISBN 978-9958-048-08-1 
COBISS.BH-ID 22877702

PRILOZI I OSVRTI UZ OVU KNJIGU

MISVAK

dr. spec. stom. protetike Ahmad Attar

Šta je misvak?

Misvak je grančica veličine grafitne olovke, potpuno je prirodna i adekvatno služi za održavanje oralne higijene na način što se nježno gricka i koristi za četkanje zuba i desni. Međutim, misvak je i više od obične četkice za zube. Misvak u sebi sadrži mnogo efiksnije dejstvo od vodice za usta, paste za zube, konca za zube, itd.

Neki od ovih sastojaka su: tanin, ulje senfa i glukoze, koji imaju prodoran miris i topao oštar okus. Kao dodatak ovim hemikalijama, arak sadrži i druge aromatske supstance (saharide), minerale i prirodna biljna vlakna u čijem sastavu je natrijum karbonat, koji je jedan od sastojaka koji se koristi u pravljenju zubne paste.

Svojstva i dejstva misvaka

Veliki broj istraživača na polju zdravlja su dokazali da misvak ima antimikrobsko dejstvo. Dokazano je i to da su njegove kemijske komponente savršenog sklada te da imaju efikasno dejstvo za održavanje oralnog zdravlja. Silika koja se nalazi u misvaku igra ulogu abrazivnog sredstva, koje sa zuba uklanja mrlje. Tanini koji se nalaze u misvaku igraju ulogu sredstva za zatvaranje pora te stoga umanjuje gingivitis. Kalcijum koji se taloži u pljuvački nakon upotrebe misvaka pomaže remineralizaciji zubnog emajla, i održava zube jakim. Smola koja se nalazi u površinskom sloju emajla štiti zube od dalještete mikroba. Mnogo drugih dejstava na općenito oralno zdravlje se krije u misvaku, a sve to skupa osigurava i normalan i zdrav zadah.

Opet se moramo zapitati ko je poučio posljednjeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, blagodatima misvaka prije četrnaest stoljeća, pa je on isti preporučio nama da ga koristimo prije svakog namaza? U to vrijeme niko nije znao da su ostaci hrane štetni za usta i zube! Isto tako, niko osobito ništa nije znao o hemijskoj strukturi drveta arak. Ovo je otkriveno tek u zadnjim godinama XX stoljeća!

Jedini izvor Poslanikova,  sallallahu alejhi ve sellem, znanja mogao je samo biti Allah, Stvoritelj, slava i hvala pripadaju Njemu.

Oralno zdravlje se čuva upravo preventivom, prevashodno redovnim pranjem zuba koje započinje sa nicanjem prvog mliječnog zuba, što je obaveza roditelja. Sa nicanjem svih mliječnih zuba, djete se „igra“ četkicom ali i dalje pod nadzorom roditelja. Sa nicanjem stalnih zuba djete se osamostaljuje. Ukoliko preventivno ne sačuvamo oralno zdravlje, sa dobrim navikama i pravilnim, kao i pravilnom ishranom, ulazimo u bolest: karijes i parodontozu, sa svim njenim posljedicama.

Mnogo se o tom pisalo i piše, ali ovo je knjiga vrijedna pažnje jer je knjiga iz prakse, oplemenjena i nekim drugim elementima, vrlo simpatično, te je preperučujem za čitanje u cilju obogaćenja opšteg znanja.

O KNJIZI „MIRIS MISVAKA U MOJOJ STOMATOLOŠKOJ PRAKSI“

dr.stom. Džajić-Prevljak Ajla

Knjiga „Miris misvaka u mojoj stomatološkoj praksi“, koja predstavlja samostalno djelo prim.dr.spec. Melihe Mušinović, bavi se pojedinim subspecijalističkim granama stomatologije, od dječije i preventivne stomatologije, bolesti usta i zuba, do oralne hirurgije i protetske rehabilitacije, stim što treba naglasiti da je poseban akcenat stavljen na područje dentalne higijene i oralnog zdravlja.

Osnovni cilj stomatološke djelatnosti je očuvanje i unapređenje oralnog zdravlja u sklopu općeg zdravlja čovjeka, a krajnji ishod je sačuvati kompletnu denticiju u okviru njene mastikatorne funkcije, funkcije gutanja, govora i estetskog izgleda.

Među najrasprostranjenije oralne bolesti današnjice spadaju karijes i parodontalne bolesti, a njihove posljedice imaju veliki zdravstveni, psihološki i ekonomski značaj. Poražavajuća je činjenica da je u našoj zemlji najveći broj izgubljenih zuba posljedica karijesa, te da ne postoje adekvatni preventivni programi kako bi se podigla svijest i unaprijedilo znanje o značaju i ulozi zuba u cjelokupnom zdravlju organizma. Zanemarivanje i potcjenjivanje ovih oboljenja, te neadekvatna primarna i sekundarna prevencija nosi sa sobom velike posljedice po opće zdravlje organizma i neminovno nameće velike rashode za liječenje i rehabilitaciju pacijenata. Stoga, smatram da među ostalim zdravstvenim potrebama našeg društva, kompleks stomatoloških usluga treba zauzeti posebno mjesto koje i zaslužuje po svom značaju. U tom smislu autorica svojom knjigom pokušava podići svijest o ovom problemu, prikazujući njegov značaj, ne samo s naučnog, nego i s islamskog stanovišta.

Specifičnost ove knjige ogleda se u činjenici da domaća stručna literatura ne nudi mnogo publikacija koje na ovakav način objedinjuju stručna, edukativna i iskustvena znanja s općim religijskim vrijednostima kao i u tematici, sveobuhvat-nosti, stilu pisanja, tezbog toga zaslužuje pažnju ne samo stručne nego i šire javnosti. S obzirom na sve pobrojane karakteristike, knjiga može poslužiti i kao priručnik za čitanje svim učesnicima u preventivnoj stomatološkoj zaštiti, kolegama stomatolozima, studentima i svim zainteresovanim čitateljima koji žele proširiti svoja znanja u oblasti dentalne higijene i oralnog zdravlja.

April, 2016.

OSVRT NA KNJIGU

Azemina Mušinović, diplomirani biolog

Čitajući knjigu „Miris misvaka u mojoj stomatološkoj praksi“ primjetila sam da doktorica akcenat stavlja na pravilan i kvalitetan način ishrane, zbog čega sam, u nastavku osvrta, napisala par riječi o dragocijenim namirnicama (hurme, kozije i ovčije mlijeko) koje su, između ostalog, jako važne za oralno zdravlje. Navodeći rečenicu „Snaga ulazi na usta“ kao da nam želi reći da ukoliko nam je usna duplja nezdrava, teško da će i naše tijelo biti zdravo, a samim tim i naš duh. Čitaoci će primjetiti da se dr. Meliha nije obazirala samo na tjelesno zdravlje. Htjela nas je uputiti da nam usta služe i za osnaživanje duha, a kako se duh osnažuje ako ne pravilnim izgovorom harfova (akupresura) dok učimo Kur'an, čitamo različitu literaturu ili pak pjevamo.

A šta je lijep osmijeh ako ne odraz ljepote našeg duha?        

Hurme, kozije i ovčije mlijeko

Prema najnovijim otkrićima, za opšte zdravlje, a ujedno i za oralno, je konzumacija hurmi i kozjeg ili ovčijeg mlijeka, uz napomenu da u ovu kategoriju ne spada kravlje mlijeko.

Kako bi zaista shvatili zašto su upravo ove namirnice toliko dobre za naš organizom, neophodno je pobliže se upoznati sa njihovim karakteristikama.

Šta je to hurma?

Hurmailidatula jeste plod palmePhoenix dactylifera, koja pripada porodiciArecaceae. Uzgaja se isključivo zbog svojih jestivih plodova. Pošto ima duguhistorijukultivacije, njeno porijeklo je nepoznato. Pretpostavlja se da potiče iz oazasjeverne Afrike, a moguće ijugozapadne Azije.

Hurme sadrže vitamine A, B1 i B2, kao i florin koji sprečava propadanje zubi. Ostali minerali koji se nalaze u hurmama su: bor, kalcij, kobalt, bakar, željezo, magnezij, mangan, kalij, fosfor, natrij i cink. Osim toga, sjemenke sadrže aluminij, kadmij, hlorid, olovo i sumpor u različitim količinama. Selen, element za koji se vjeruje da sprečava nastajanje raka i koji ima važnu imunološku funkciju, također se nalazi u hurmama.

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. One su prava multivitaminska tableta, koju mogu koristiti djeca i odrasli.

Hurme se mogu koristiti u liječenju anemije, jer su odličan izvor željeza. Nazivaju se „vitaminima za oči“ jer sadrže lutein i zeaksantin, koji su posebno važni za makulu i mrežicu oka, porpomažući ćelije epitela. Hurme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se hurme preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom.

Hurme su hrana i za bebe. Sadrži šećere koji ne štete novorođenčetu, s tim da je potrebno da se predhodno isitne i natope u vodi, kako bi ih beba lakše probavila.

Hurme sadrže fluor, koji je bitan mineral u borbi protiv karijesa, jer sprječava daljnje kvarenje zuba. Hurmama se mogu masirati desni kod bebe, što će  umanjiti bol u desnama prilikom nicanja zubi.

Poslanik, sallalahu alejhi we sellem, je preporučio 7 hurmi ujutro. Zašto? Zato što je 7 hurmi je teško oko 70 g i ako ih pojedete, vi ste zapravo pojeli 70 mg kalcija, što je veoma korisno za kosti, zglobove i živce, 35 mg fosfora koji je koristan za mozak i 7 mg željeza što jača organizam općenito, a posebno srce.

Kozije mlijeko

Po svom sastavu, kozije mlijeko je najsličnije majčinskom. Od pamtivjeka, pored konzumacije, kozije mlijeko se koristilo za liječenje mnogih bolesti, poput bronhitisa, suzbijanje alrgija, za jačanje imuniteta, liječenje i jačanje pluća. Ono u sebi sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12, pa stoga jača nervni sistem.U djece hranjene kozjim mlijekom zabilježen je brži rast, veća tjelesna masa i bolja mineralizacija kostiju u odnosu na djecu hranjenu kravljim mlijekom.

Ovčje mlijeko vrlo jebogato bjelančevinamate je njihov ukupni udio viši nego kod kravljeg mlijeka. Mlijeko je bogatog i blagog, pomalo slatkog okusa,  sadrži dvostruku količinu mineralai sve važne vitamine B kompleksa u odnosu na kravlje i kozje mlijeko.

Udio masnoće u ovčjem je mlijeku najviši i iznosi oko 6,7 posto, kao i udio bjelančevina (5,6 posto) u odnosu na mlijeko krave i koze.

Razmišljajući o tome zašto se kozije i ovčije (pogotovo kozje) mlijeko tako razlikuje od kravljeg, došla sam do odgovora posmatrajući način ishrane kod ovih životinja. Krave zbog svoje građe vole ravnije pašnjake i mekšu travu koju otkidaju jezikom. S druge strane, koze i ovce su mnogo pokretljivije, a svojim sjekutićima mogu da iskoriste mnogo više biljne mase, pogotovo koze, koje mogu obrstiti sve djelove biljke, pa čak i korijenje. Nerijetko ćemo naći koze na brdovitim krajevima, traže hranu gdje teško druga stoka može prići. Upravo su takva mjesta stnište mnogih ljekovitih biljaka, koja su izložena suncu, ali i iznimno čista. Hraneći se takvim biljem koze u svoj organizam unose veliki udio aktivnih supstanci, zbog čega je njeno mlijeko tako zdravo.

   Maj, 2016. godine

HIGIJENA USTA I ZUBA U ISLAMSKIM IZVORIMA

Esad Bajić

U želji da uz ovu vrijednu knjigu doktorice Melihe Hebibović priložim tekst vezan za higijenu usta i zuba kroz islamske izvore proučio sam hadise u kojima Muhamed, a.s., preporu-čuje svojim sljedbenicima upotrebu – misvaka na čiji miris se i izravno i simbolično poziva naslov ove knjige. Misvak je specijalizirana naprava za čišćenje zuba, osmišljena i preporučena u punom smislu te riječi još u sedmom stoljeću. Ovo držim bitnim spomenuti jer se u velikom broju udžebnika iz oblasti stomatologije navodi kako su prve specijalizirane naprave za čišćenje zuba osmišljene tek u 17. stoljeću.  

U predaji Poslanika islama koju bilježe Buharija i Muslim kaže se: „Da se ne bojim da ću opteretiti svoje sljedbenike, strogo bih im naredio da prilikom svakog namaza očiste zube.“      

Ovim se preporučuje muslimanima da pet puta dnevno u idealnom vremenskom odnosu imaju periode pranja zuba, te se njime potvrđuje izuzetna važnost i stomatologije kao nauke koja se bavi suzbijanjem, prepoznavanjem i otklanjanjem svih bolesti zuba, usta, vilice itd...

U naslovu ovu knjige spominje se riječ „misvak“. Misvak (ili sivak) je korijen koji se uzima iz malog drveta ili grmička zvanog ”El-Arak” (Salvadore Persica). Također se uzima iz drugog žbunja ili grmlja kao što je divlja maslina (poznata kao El-’Utm) ili iz žbunja ”Es-Sambur”. Ipak, najbolji misvak je onaj koji se uzima iz podzemnog korijenja žbunja ”El-Arak”. Misvak se također može uzeti i sa zelenih grana, ali je on slabije kvalitete od onog koji se uzima iz podzemnog korijena.

Grm El-Arak raste na Arapskom poluostrvu i na drugim suhim područjima Zapadne Azije i Sjeverne Afrike. Ono ima mnogo grana i zelenog lišća blijedožute boje. Također, ono ima osjetljive pupoljke i plodove poznate kao ”kabas’‘. Ti plodovi su u obliku kuglica (ili loptica), koji su sprva crvene boje, da bi postepeni pocrnjeli, a sadrže začin koji otvara apetit.

O značaju higijene zuba u Islamu govore i sljedeća dva hadisa: “Deset je prirodnih stvari (fitret): podrezivanje brkova, puštanje brade, čišćenje zuba misvakom, ispiranje usta, obrezivanje noktiju, pranje zglobova i prijevoja, odstranjivanje dlaka, pranje iza obavljene nužde i ispiranje usta sa grkljanjem.” (Muslim)

“Kupanje je obaveza svakog petka za svaku odraslu osobu. Isto tako čišćenje zuba misvakom (četkicom) i uzimanje jaga (parfema) ako bude imao.”(Buhari, Muslim, Tirmizi, Nesai.)

U hadisu Muhameda, a.s., motivacija za održavanjem oralne higijene riješena je na jednostavan način, savršenom ponudom vjernicima koja je najjasnije izražena u hadisu: “Dva rekjata namaza obavljena uz prethodno pranje zubi misvakom vrijedniji su kod Allaha za sedamdeset puta od namaza koji je obavljen bez takvog čišćenja.”(Darekutni i Dejlemi)

Čišćenje zuba misvakom i ispiranje usta vodom je stalna praksa Poslanika islama. On je to činio i u danima bolesti i do zadnjih časova svog dunjalučkog života. Navodi se u predajama da je neposredno nego će preseliti na Bolji svijet Poslanik islama zatražio da mu se da misvak.

Poruka Božijeg Poslanika o potrebi održavanja potpune, svakodnevne, higijene usta i zuba, potkrijepljena vlastitim primjerom, o neophodnosti održavanja oralne higijene kroz čišćenje zuba, masažu zubnoga mesa i ispiranje usne šupljine i sl., po meni je preporuka koja knjigu „Miris misvaka u mojoj stomatološkoj praksi“, doktorice Melihe Hebibović ne čini samo vrijednim djelom iz oblasti stomatologije nego i vrijednim štivom za konkretnije, duhu današnjeg vremena približeno, shvatanje i razumijevanje islamskih propisa i preporuka.

Posao koji Meliha radi za nju nije samo posao, nego misija, poziv, i ona ga doživljava i predaje mu se s dužnim poštova-njem koje svoju snagu crpi iz njenih najdubljih religijskih osjećaja. Smatram da će ova knjiga biti rado čitana od onih najmlađih do onih u poodmakloj životnoj dobi i rado je preporučujem za štampanje.

Konjic 05.02.2016.g.

Fondacija "LIJEPA RIJEČ" Konjic, 

Šehidska br.4 , 88400 Konjic, Bosna i Hercegovina

Žiro račun: 1606040000027757, Vakufska banka DD Sarajevo, Filijala Mostar, Poslovnica Konjic

Fondacija je upisana u registar fondacija Federacije Bosne i Hercegovine broj 126, Knjiga I registra, dana 29.06.2012.g.

Identifikacijski broj: 4227768270006