Wed12112019

Last updateTue, 06 Mar 2018 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Naša izdanja OTKLJUČAJMO NAŠA SRCA

Izdanja fondacije "Lijepa riječ"

OTKLJUČAJMO NAŠA SRCA

Safet Pozder

OTKLJUČAJMO NAŠA SRCA - hutbe

Konjic, 2016.g.,

Safet Pozder, rođen je u Mostaru 20. marta 1980. godine. Osnovnu školu završio je u Čelebićima kod Konjica. Školovanje je nastavio u Gazi Husrev-begovoj medresi i na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, gdje je stikao zvanje profesora islamske teologije. Od 2003. godine je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prozor. Aktivni je saradnik islamskih informativnih novina „Preporod“ i objavio niz tekstova, kolumni i prijevoda sa arapskog i engleskog jezika. Oženjen je i otac dvoje djece.

CIP - Katalogizacija u publikaciji Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, Sarajevo 28-534.2 POZDER, Safet Otključajmo naša srca : hutbe / Safet Pozder. - Konjic : Fondacija Lijepa riječ, 2016. - 146 str. ; 21 cm ISBN 978-9958-048-06-7 COBISS.BH-ID 2261991

Iz recenzije:

Knjiga poruka za vječnost!

Kada me uvaženi imam Safet ef. Pozder zamolio za recenziju njegove knjige, u koju je sabrao hutbe iz jednog perioda svog imamskog staža, bio sam na trenutak u velikoj napasti da ga odbijem, iako mi se njegov rad izuzetno dopada.
Razlog tome je što mislim da nisam dorastao ovom zadatku, ali mi je on dodatno pojasnio da želi moje mišljenje kao običnog džematlije i pisca. Iz tog ugla mogu govoriti o ovoj knjizi i knjigama ove vrste. Zahvalan sam, ustvari da mi se pružila ta prilika.
Zarađujem svoju koricu kruha kao novinar, pisac, predavač i to je razlog da sam čest gost naših džemata širom svijeta.
Hvala Allahu pa me je počastio da upoznam brojne dobre imame, za koje se malo zna, a čije poruke sa hutbi nosim sačuvane u najsigurnijem dijelu moje memorije. Hutba je medij i jako oružje u rukama imama, pogotovo onih koji prate trendove pa učine svoje hutbe dostupne širim masama putem modernih komunikacija.
U ovom vremenu smutnje i opšte antiislamske histerije dobri imami su borci s prve linije fronta i često izloženi najsilnijim udarima.
Meni kao džematliji svih džemata koje sam zijaretio bile su najdraže hutbe sa "vječnim porukama", koje se mogu uputiti samo ako se koriste Kur'anski ajeti i hadisi Muhameda s.a.v.s., što ovaj imam u najviše slučajeva i radi.
Nama, koji nismo upućeni mnogo u islamske nauke svaka i najkraća poruka te vrste, koju zapamtimo, znači mnogo, pogotovo kad se spomene izvorno i prevede, zato sam se ibretio nekim imamima koji su muku mučili da u hutbi obrađuju prolazne svakidašnje teme. Dakako da ponekad događaji u okruženju, ili svijetu uopšte, traže da se o njima progovori i na hutbi, ali je moje mišljenje da to treba maksimalno izbjegavati.
Zato sam uživao čitajući, ili bolje rečeno, iščitavajući, hutbe koje je ukoričio ovaj vrijedni imam, jer je u njima najviše poruka za vječnost, kako sam i naslovio ovu recenziju.
Smatram da je posebno dobro praviti knjige s ovim sadržajem zbog toga što smo u ovom brzom životnom ritmu često na putu ili poslu, u nemogućnosti slušati hutbe, pa nam ovo itekako dobro dođe za taj sedmični "remont" naših duša, kojeg nam je odredio Gospodar svjetova iz samo Njemu poznate mudrosti, a koju razumiju najbolje oni što redovno idu na džumu-namaz!
Dobro je ovo i za naše hanume, kojima često ne stignemo ili ne znamo prenijeti poruke sa mimbera, a što je od iznimne važnosti, jer nam one odgajaju djecu. Od razine njihovog islamskog i školskog obrazovanja, mnogo zavisi odgoj naše djece!
Ima li nam išta bitnije od toga?
Zahvljujem se na kraju dobrom efendiji  Pozder Safetu  što mi je ukazao čast da budem dio ovih vječnih poruka.
Knjigu od srca preporučujem za iščitavanje u krugu porodice, kao poklon hanumi za ispeglanu košulju u kojoj smo na džumi blistali, prijatelju koji ponekad zbog obaveza ne stigne na džumu, pa i onima koje živo zanima šta se u džamiji dešava, ali im naletnjak nađe izgovore da ne idu tamo. Ova knjiga će im zasigurno pokazati put do džamije!
Mi smo narod posljednje Allahove Knjige, zato ona mora zauzimati najvažnije mjesto na policama naših vitrina i biti dio naše svakodnevice!

Muhamed Mahmutović, književnik i novinar                           

Malme, Sweden, 15. 12. 2015. godine.

 

Fondacija "LIJEPA RIJEČ" Konjic, 

Šehidska br.4 , 88400 Konjic, Bosna i Hercegovina

Žiro račun: 1606040000027757, Vakufska banka DD Sarajevo, Filijala Mostar, Poslovnica Konjic

Fondacija je upisana u registar fondacija Federacije Bosne i Hercegovine broj 126, Knjiga I registra, dana 29.06.2012.g.

Identifikacijski broj: 4227768270006