Wed12112019

Last updateTue, 06 Mar 2018 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Naša izdanja KLIKER

Izdanja fondacije "Lijepa riječ"

KLIKER

Sadik Alić

KLIKER

Konjic 2014.g.

 

Iz recenzije:U centru zbivanja romana „Kliker“ Sadika Alića je niko drugi već jedan kliker, po imenu Šestoperac. Sama kompozicija ovog romana je dosta homogena i sve se vrti oko jednog klikera. Kliker je poistovjećen sa živim bićem i doista Alić tom malom sitnom predmetu, nezaobilaznoj igrački njegove generacije, kao da je dao život i on ga živi zajedno sa djecom. Život klikera je oblikovan tako kao da je on svoje življenje iskoristio maksimalno i uvijek bio superiorniji u odnosu na sve ostale klikere. Možda je jedini propust u ovom romanu prikazani kraj života Šestoperca, odnosno da li je taj kliker morao završiti tako kako je završio ili je recimo mogao biti prikazan tako kao da je doživio duboku starost. U tom završnom dijelu bi bio ključ kojim se zaključava jedan život, uspjesi i težnja da i dalje bude koristan kao iskusan borac obzirom da je konstantno u svom kratkom životu zauzimao visoku poziciju u svom okruženju. 
Sam kliker ima svoj stas i glas, ima svoj nam i skromnost, ima svoje ciljeve i ambicije. Alić je to vješto ukomponovao kao da se zaista radi o živom biću. Šestoperac je tipičan primjer nekoga uspješnog, kome sve ide od ruke do određenog trenutka. On je osjećajan, privržen je svom vlasniku, bojažljiv kad ostane sam ali neprikosnoven strijelac kad mu se za to ukaže prilika. Na klikerištu je uvijek bio temperamentan i bio je u sinhronizaciji sa dječakovim prstima, tačan pri poletu ka drugom klikeru. 
Inače šareno društvo klikera opisano je kao jedna zajednica koja egzistira vođena manirima svoga vlasnika. Oni su ljubomorni, razgovaraju, nadaju se privrženosti svoga vlasnika i nadasve željni su nadmetanja. Dječaci koji se igraju njima posvećuju im pažnju kojom zanemaruju svoje svakodnevne obaveze i ne raduju se ničemu kao uspjehu svojih klikera. Vjernost između dječaka i klikera nadmašuje ponekad sve ostale ljubavi i ostavlja u zapećak njihovu školu, roditelje, loptu i sve ostale igre. 
Alić život klikera prezentuje uglavnom smireno, lagano. Taj život i kad se transformiše i pređe iz jedne situacije u drugu opet postaje lagan, pa čak i kad je klikeru najteže. I kada prelazi iz stanja optimizma u stanje pesimizma to biva očekivano, ali ne i neuzbudljivo. Činjenica je da ponekada htijenje da nešto bude kako je pisac zamislio prevagne nad inspiracijom, ali je to sve zanimljivo složeno i ukomponovano u samu radnju da postaje slatko i simpatično i onako kako treba da bude kako bi i dječak i kliker bili zadovoljni.
U pojedinim trenucima radnja je pokretna u svim smjerovima, ide neočekivanim putanjama i završava tamo gdje najmanje očekujete, ali na pravom mjestu. Ona ide u pojedinim situacijama iz sunovratosti u jednostavnost, postaje složena, nerješiva, bezizlazna, dovodi čitaoca do zabrinutosti ali na kraju biva obradovan baš kao kliker i njegov dječak. Dakle nikad, ni u jednom trenutku ništa nije definitivno, ne postoji ništa trajno što je itekako bitno da bi se riješila enigma i izašlo iz svake neugodne situacije. Glad Šestoperca za igrom za pogocima, za pobjedom, na koncu biva najizraženija, to je doživljavao kao svoju slobodu koja se manifestovala i kad je znao da više nema od njega ništa, kad je shvatio da mu je konačno došao kraj i u posljednjem svome letu u nepoznato uživao je. 
Svi dijalozi između klikera, između dječaka i među klikerima i dječacima kao da odišu stvanošću. Izgleda da je autor uspio realizovati jedan segment svoga djetinjasva u obliku romana i možda sačuvati jednu igru, jedno druženje s igračkom koja bi mogla postati drevna igra s obzirom na igre kojom su okupirane nadolazeće generacije. Koliko god se Alić trudio da sakrije autobiografsko kazivanje ne uspijeva u tome ili je zaista uspješan realizator svoje maštovitosti. Ili možda svoju viziju života i pisanja zasniva na klikeranju, s tim da i za klikernja u misaonom smislu treba da postoji neka osnova, neki uzrok, kako bi sve to uobličio u književnoj formi, u ovom slučaju u romanu za djecu. 
Čovjek se uči dok je živ i neophodno je da se usavršava, pa tako i ovaj autor. Ne želim isticati u ovom trenutku neke manjkavosti koji bi možda Alić trebao otkloniti kako bi cjelokupno svoje pisanje digao na veći nivo. U svakom slučaju cjelokupni dosadašnji književni opus Sadika Alića temeljen je na moralnim principima, s jasnom pozitivnom porukom bez savremene književne prljavštine, sve je prihvatljivo za školske čitanke i lektire i nudi građu svakom trezvenom antologičaru. Te sve kriterije ispunjava i roman, Kliker, ovog autora i nema nikakva razloga da ne bude realizovan i ukoričen.

Aziz Nuhić

 

Fondacija "LIJEPA RIJEČ" Konjic, 

Šehidska br.4 , 88400 Konjic, Bosna i Hercegovina

Žiro račun: 1606040000027757, Vakufska banka DD Sarajevo, Filijala Mostar, Poslovnica Konjic

Fondacija je upisana u registar fondacija Federacije Bosne i Hercegovine broj 126, Knjiga I registra, dana 29.06.2012.g.

Identifikacijski broj: 4227768270006