Thu12122019

Last updateTue, 06 Mar 2018 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Naša izdanja KONJIČKI ŠAHOVSKI VEZ

Izdanja fondacije "Lijepa riječ"

KONJIČKI ŠAHOVSKI VEZ

Sulejman Mulić

KONJIČKI ŠAHOVSKI VEZ

Konjic, 2014.g.

 

U izdanju fondacije "Lijepa riječ" Konjic nova knjiga dr. Sulejmana Mulića: „Konjički šahovski vez“.

Ovih dana iz štampe izlazi nova knjiga dr. Sulejmana Mulića pod nazivom „Konjički šahovski vez“. Ovo je treća knjiga istog autora koja obrađuje temu razvoja sporta i šaha na prostoru općine Konjic i šire. U knjizi su pregledno prikazana dostignuća konjičkih šahista kroz nekoliko posljednjih decenija. Cilj ove knjige je da predoči razvoj i domete konjičkog šaha od početka organiziranog djelovanja do danas.

Monografija nudi neiscrpan broj informacija o mnogima koji su obilježili šahovski život kako Konjica tako i regije, pa i Bosne i Hercegovine. Prikazuje nastanak i razvoj ove plemenite igre u Konjicu, a u isto vrijeme donosi jednu osebujnu galeriju likova, sudionika konjičkog šaha.

Knjiga ima deset poglavlja. U uvodnom dijelu i prvom poglavlju daju se sažeti podaci o historijskom razvoju organizovanog šaha u Bosni i Hercegovini poredanih hronološkim redom, te razvoj sporta u Konjicu i značajniji rezultati njegovih sportista. U drugom i trećem poglavlju prikazan je razvoj konjičkog šaha od početka organizovanog rada 1945. do 1995. godine. Četvrti dio obuhvata period od 1996. do kraja 2013. godine i zauzima najviše prostora. U ovom dijelu monografije, osim hronološkog pristupa, autor se koristi kombinovanim metodom prikaza razvoja konjičkog šaha kroz niz tematskih cjelina. Tako su detaljno prikazani rezultati konjičkih šahista na državnim i regionalnim prvenstvima, lokalni turniri, kao i njihovi rezultati na međunarodnim turnirima. Prikazan je razvoj omladinskog i ženskog šaha, problemski, dopisni šah i aktivnost slijepih šahista, te saradnja sa drugim šahovskim sredinama i njihovim klubovima. U posebnom poglavlju je prikazan šahovski put pojedinih istaknutih šahista koje je Konjic imao, kao i biografije šahista koji su u raznim vremenskim periodima igrali za konjički šahovski klub. Tu su obrađene interesantne činjenice o njihovom djelovanju do najsitnijih detalja. Posebna vrijednost je autorov odabir 251 kvalitetne partije pojedinih igrača koje mogu poslužiti ili za kućnu analizu, ili kao temeljni prikaz lijepih ideja, taktičkih i strateških rješenja, ali i primjer grubih grešaka, sve vrlo pogodno za obradu u školama šaha za mlade. U dodatku knjige date su cjelovite tabele značajnijih turnira koji su u posljednjih 65 i više godina održani u Konjicu, kao i tabele turnira širom svijeta na kojima su igrali konjički igrači. 

Na 874 strane ova knjiga sadrži 84 dijagrama i 543 tabele uz obilnu foto dokumentaciju sa ukupno 735 fotografija i isječaka iz novina što joj daje poseban kvalitet, čini je zanimljivijom i za čitaoce i za mlade šahiste. Na kraju knjige autor daje cjelovit Zaključak o razvoju ove čudesne igre u gradu na Neretvi, koji je preveden na engleski jezik.

Ne treba posebno isticati da je za objavljivanje ove publikacije trebalo uložiti mnogo truda i potrošiti mnogo vremena. „Konjički šahovski vez“ pisan je sa mnogo ljubavi - ljubavi prema svome gradu Konjicu, prema njegovim šahistima i šahu općenito. Monografija je pisana jednostavno i razumljivo, čita se lahko, u tekstu se prepoznaje rukopis publiciste sa zavidnim iskustvom.
Izdavač knjige je Fondacija „Lijepa riječ“ Konjic, a štampanje je vrlo uspješno obavila "Dobra knjiga" iz Sarajeva. Recenzenti knjige su Želimir Marković, sportski novinar, te Smail A. Dautović, nacionalni šahovski majstor i publicista. 

Za objavljivanje monografije „Konjički šahovski vez“ dr. Sulejman Mulić zaslužuje sve čestitke.

Ovo je četvrta knjiga poznatog konjičkog ljekara i šahovskog radnika dr. Sulejmana Mulića. Njegovo kapitalno djelo je monografija „Zdravstvo Konjica od najstarijih vremena do danas“ koja je objavljena 2010. godine. U toku 2013. godine dr. Mulić je objavio dvije knjige o šahu u Konjicu pod naslovom "Majstor Adi Kosovac" i „Ko je ko u konjičkom šahu“. 

Predstavljanje monografije „Konjički šahovski vez“ predviđeno je za početak avgusta 2014. godine.

Fondacija "LIJEPA RIJEČ" Konjic, 

Šehidska br.4 , 88400 Konjic, Bosna i Hercegovina

Žiro račun: 1606040000027757, Vakufska banka DD Sarajevo, Filijala Mostar, Poslovnica Konjic

Fondacija je upisana u registar fondacija Federacije Bosne i Hercegovine broj 126, Knjiga I registra, dana 29.06.2012.g.

Identifikacijski broj: 4227768270006