Thu12122019

Last updateTue, 06 Mar 2018 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Naša izdanja TAJNE PSIHOTERAPIJSKE VJEŠTINE

Izdanja fondacije "Lijepa riječ"

TAJNE PSIHOTERAPIJSKE VJEŠTINE

Elharun Selimović

Tajne psihoterapijske vještine - pravi put da pronađete sebe

Izdavač: Fondacija "Lijepa riječ" Konjic, Konjic, 2013.g.

 

B5 format 250 str. TVRDI UVEZ

Elharun Selimović ugledni je klinički psiholog, terapeut-supervizor psihoterapije, specijalista i magistar traumatske i kliničke psihologije. Autor je nekoliko knjiga iz ovih oblasti, poznati govornik na temu društvenog zdravlja... Tegobna društvena klima nanosi teškoću na ljudska srca, a ova brigu. Brige nose neraspoloženje, a dominirajući osjećaj neraspoloženja može dovesti i do depresije...

S knjigom  TAJNE PSIHOTERAPIJSKE VJEŠTINE pokušavamo dokučiti pravo stanje stvari i dostići psihofizičko zdravlje...

Ova knjiga nudi islamom nadahnut terapijski pristup  i niz poglavlja u kojima se utapaju jedno u drugo znanost i religija sve u službi mira čovječijeg...

 

 

Iz recenzije

 

Elharun Selimović za sebe tvrdi da je čitav život proveo tragajući za pravim putem. Voli da istražuje i ovisan je o eksperimentima, mada za mnoge zna kako će završiti i nisu mu ni potrebni, ali on i dalje eksperimentira. Ne voli nepravdu i jako mu je žao što je stanje takvo kakvo je! Nepravda donosi tegobu na ljudska srca, a ova brigu. Brige nose neraspoloženje, a neraspoloženje depresiju. Depresija ponekad završi samoubistvom, a suicid ne bira. Samoubistva i, našem miljeu neuobičajena samospaljivanja, donose opet anksioznost i zabrinutost cijelog društvenog tkiva – svih „cigli u zidu“! Što je bosansko društvo i na šta, tom prilikom, mislimo? Kada je narodu svejedno, onda je nastupila apatija, a apatija je posestrima depresije. Ako već nismo u depresiji, onda smo blizu nje, a to je već vrlo loše i alarmantno!

 

U kojoj je mjeri psihičko zdravlje pod utjecajem vanjskih zbivanja, trebalo bi još istraživati, ali je činjenica da je taj utjecaj doista velik i značajan.

 

No, ako još dišemo, onda započnimo s njime i pokušajmo potom ispravno razmišljati. Okrenimo se sebi, pomozimo se knjigom koja nam je u ruci, da bi smo dokučili pravo stanje stvari i psihofizičko zdravlje i istinu! Istina je jedino jedna i jedina i nema alternativa! Ako je uspijemo ugledati i pravilno procijeniti, ništa nam onda neće biti teško. Toplo vam preporučujem pažljivo čitanje ove knjige, kako biste je na pravi način „ugledali“ i dobro se osjećali, makar u svojoj koži, kada ne možete u „društvenoj!“ Da li je duhovnost u dosadašnjim terapijama zanemarena, pa su one zbog toga nedostatne i zato nedovoljno efikasne? Da, u to smo se mnogo puta osvjedočili, jer duhovnost može biti i lijek! To je i naučno dokazano. Kada je tretman psihičkog zdravlja u pitanju, znamo za psihofarmake i psihoterapiju! Kako i koliko, na duhovnošću zasnovan i nadahnut terapijski pristup, može iskoristiti pri tome nadređene uzuse i pravila, pa ih tako upotrijebiti da bi ljudima bio od pomoći? I ne samo onima koji pate od neke psihičke tegobe, nego i psihički zdrave dovesti do samospoznaje, a takvih je zapravo najviše! Autor je tako uspješno iskoristio i ukomponirao navedena pravila u tretman, tako da se na kraju samo od sebe postavlja pitanje: da li tako vješto ukomponirana duhovnost sa svim svojim pravilima, može onda skoro postati novi terapijski pravac i pristup? Kako upute Uzvišenog mogu pomoći posrnulome na životnom putu i koliko upute utječu na psihičko zdravlje i ispravne stavove? Vjera već poodavno više nije stvar izbora, nego puka čovjekova potreba koju su mnogi terapeuti i pravci zanemarili! Svaki čovjek ima neko shvaćanje, a njegovo shvaćanje je njegova vjera. Osvijestiti ovu potrebu, također je zadaća terapije. Kao što vam upoznavanje dobrog prijatelja život uljepša i osvijetli, tako je i sa prepoznatom potrebom koja je bila negdje u nama! Sve to i još mnogo toga, što će proširiti vaše vidike i dati vam puno korisnih znanja, savjeta i informacija, moći ćete pronaći u ovoj knjizi.. Stoga krenimo u ovu avanturu zajedno!

 

Doc. Dr. Emir Fazlibegović

 

Mr. Sci. Salih Čolaković

 

 

Fondacija "LIJEPA RIJEČ" Konjic, 

Šehidska br.4 , 88400 Konjic, Bosna i Hercegovina

Žiro račun: 1606040000027757, Vakufska banka DD Sarajevo, Filijala Mostar, Poslovnica Konjic

Fondacija je upisana u registar fondacija Federacije Bosne i Hercegovine broj 126, Knjiga I registra, dana 29.06.2012.g.

Identifikacijski broj: 4227768270006