Mon12092019

Last updateTue, 06 Mar 2018 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Tekstovi ŠIFRA: ZIPPO

Tekstovi, zapisi, reagovanja...

ŠIFRA: ZIPPO

Drag insan mi neke godine poklonio zippo upaljač. Punjenje, dva rezervna fitilja i kolut kremenova. Baš lijep poklon za moju ružnu naviku. Na meni bilo samo da pušim, dosipam, mećem kremenove. Fitilj nisam uspio istrošit. Na kahvi u hadžićkom Bingu metnuh upaljač u praznu kutiju cigareta i ostavih na stolu...
Bilo mi žao, toliko žao da sam jednom drugom dragom insanu ispričao svoju tugu, a on kad ču, s police uze zippo upaljač i dade mi ga. Rekoh mu "hvala nisi trebao" i strpah upaljač u džep sretan da mi neće propast onaj kremen, fitilj i benzin koji mi je ostao od prošlog poklona.

Sipo ja u nj dok je bilo u onoj kantici a kad je nestalo stavio u laticu dok se sjetim kupit. Tako dan po dan, upaljač po upaljač...Ko se nikad nje digao do nivoa da sam sebi kupi dobar upaljač teško će dosegnuti i nivo da za isti kup benzin. Helem, zamolim nakon duže vremena trećeg dragog insana da mi ga kupi kad mu bude uzgred al' on se posubito i donio mi punjenje za plinske upaljače. Kako se on posubito tako i ja. Otvorio onaj zippo, izvukao mu vatu gledam kako ću ga napunit. Znam da je prije bilo jednostavno, samo stisnem onu kutijicu i benzin štrcne na vatu, sad neće. Nekako pritisnem kraj plinskog punjenja o metalni okvir upaljača i plin pisnu. Probam kresnuti kremen a ono čitav upaljač se u tren pretvori u plamen. Sažurih dlake na šaci i skontah zabunu.
Opet vratih upaljač i ono plinsko punjenje u laticu. 
I tako sve do jutros. Nakon sabaha odem natočit jedan mokaćino iz aparata na pumpi, vratih se u kancelariju, izvadih Auru krenuh da zapalim, nema kremena u upaljaču. Kontam upalit grijalicu pa od nju pripaliti cigaretu ali se sjetih da sam ljetos bio vrijedan i odnio grijalice u podrum.
Mrsko mi izlazit palit auto da bi iskoristio onaj auto-upaljač...tad se sjetih da mi je u latici zippo i da ima kremena. I tako krešem zippo pritišćem ovaj plinski plastični i pripalih cigaretu... jednu, dvije i evo sve do maloprije kad shvatih da mi je nestalo plina. Sjetih se da negdje u latici imam ono plinsko punjenje te se bacih na posao, punim onaj prazni plinski, krešem zippom i pripaljujem. 
Uz to pomislih kako ide jesen mogao bih aktivirat FB profil i počet opet pomalo pisati, no ispade da sam zaboravio šifru. Probah nekoliko puta ali ništa. Šta god ukucam FB veli, probali ste šifru koju ste promijenili... 
Ne valja mijenjat šifru, ne valja ni biti lijen, sad mi da bih pripalio cigaretu treba torba za pribor... Ne valja ni pušit, lijepo na cigaretama piše PUŠENJE UBIJA, al ko u to gleda? Kažu neki dedo kupio cigarete na kojima je pisalo da pušenje šteti potenciji pa se vratio u prodavnicu i tražio da mu zamjenu za one što na njima piše da izazvaju rak, jer te koje je dobio za njega svakako ne važe.
Teško je očekivati da će natpis na cigaretama "pušenje ubija" probudit razmišljanje kod pušača dok u Siriji, Lbiji, Jemenu, Iraku... svaki dan strada stotine ljudi a da nemaju priliku ni zapalit. 
Neki dan na dženazi mi pade na um, možda bi pomoglo kad bi na bašluku napisali TAJ I TAJ umro zbog pušenja. Ali, pretpostavljam, to bi već izazvalo oštre reakcije uleme...

E.B.

Klub knjige

 "Lijepa riječ"

Naša izdanja

Naša izdanja

Video

Naš youtube kanal

TEKSTOVI

Tekstovi E. Bajić

Fotogalerije

Fotografije

Fondacija "LIJEPA RIJEČ" Konjic, 

Šehidska br.4 , 88400 Konjic, Bosna i Hercegovina

Žiro račun: 1606040000027757, Vakufska banka DD Sarajevo, Filijala Mostar, Poslovnica Konjic

Fondacija je upisana u registar fondacija Federacije Bosne i Hercegovine broj 126, Knjiga I registra, dana 29.06.2012.g.

Identifikacijski broj: 4227768270006

 

Novo u štampikriske-uspomena

Esad Bajić,

KRIŠKE USPOMENA

Konjic 2017.

Fondacija "Lijepa riječ" Konjic,2017.