Mon12092019

Last updateTue, 06 Mar 2018 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Tekstovi ZVUCI RATA I ATEISTA SA ŠUBHOM

Tekstovi, zapisi, reagovanja...

ZVUCI RATA I ATEISTA SA ŠUBHOM

Moja vjera u Boga mi govori da griješe oni koji tvrde kako imaju ovakvi i onakvi gotovi planovi za budućnost i da se tu ništa ne može. Planovi postoje ali nije tačno da se protiv toga ništa ne može, niti je tačno da oni što ih prave zacrtaju VAKO ILI NIKAKO. Sve je to, mislim, malo više labavo nego se pokušava nama prodati. Zadnjih godina, a mjeseci pogotovo, uveliko se zvecka pričom o ratu, kako onom svjetskom tako i ovom našem lokalnom koji se meni ni po čem ne razlikuje od svjetskog jer pokriva čitav svijet kojim se ja krećem. Govori se Srbi imaju plan, Hrvati imaju plan, bezbeli njima njihovi govore da i mi imamo neki plan. A sve to pomalo liči na udvaranje momka s nemoralnim željama djevojci. Momak je prišao sa jasnom željom -eh, sad, hoće li mu plan uspjet, hoće li djevojka pristati, pitanje je... knjige pisara na lijevom ramenu pune su takvih priča. 
I ja sam se bojao rata. Bojao sma ga se još od dedinih i neninih priča o Drugom svjetskom ratu koje sam kao mali slušao.
Čega se bojiš to i dođe pa tako i rat meni, strah, čini mi se, ima magičnu moć prizivanja. Bezbeli da sam se bojao, stravično. Toliko sam se bojao da više nisam mogao izdržat pa sam se sav bacio u nj. Konto sam, valjda, ako se dobro zadam prije će prestati. Nije prestao ni ranije ni kasnije, al' ja sam se navikao.

Danas opet zveckaju pričom o ratu. Bojim li se? Pojma nemam, možda i bih da ima kad doć na red. Dok ja poplaćam račune, odradim što treba, kući što treba, kredit, rate, ovo-ono, tamam da se počnem bojati al treba leći valja na rani sabah ustati i u tom prolazi dan za dan.

Primjetio sam da mi je i vid oslabio. Nisam išao "očnom" nego sam primjetio kad primim platu one sitnije novčanice prinosim očima a kod zadnje sam imao i jednu od 200 KM pa sam je nekako odmicao, nema šta bit nego oslabljen vid. Dobro je dok ruke ne okračaju. A i krv mi je istančala, emocije naviru, posebno 'vako pri kraju mjeseca, već se nekoliko puta uhvatih kako plati tepam: Hajde dođi bona, neću ti ništa!

Priča mi ahbab na kahvi neko jutro, kad je bio mlad, odlučio poljubit curu. Sve isplaniro, kad bude zgodno poljubit će je, ona će njemu odvalit šamar i mirna Bosna. Prvom prilikom ono što je naumio i uradio, međutim cura ni mukajet, još mu se nasmijala. On se pogubio. Nije to planirao. Tako nešto, mislim, i na ove priče o ratu treba reagovati. Iznenaditi planere. Umjesto straha, nervoze, panike, jednostavno kazat: Kad počinje, hoće li biti prenos? Na kraju krajeva ako će bit rat meni bit će i tebi. Pa da vidimo ko kome neće gledat profil. Mene brine hoće li bh telekom moć pokriti bojišta bežičnim signalom za internet. Toliko dobrih situacija u prošlom ratu a nisam se mog'o pohvaliti. FB bi napravio onaj fazon da se svi preživjeli mogu kao takvi označiti. Ja bi za svaki slučaj odmah kupio 5-6 bokserica. Stid je insana kad te rane pa te u bolnici skidaju a ti u onim pamučnim 2 broja većim gaćama. Ko će ti vjerovat da si take obukao, svak misli da si se od straha pokupio.

Pričah s drugim ahbabom na kahvi o jendom zanimljivom tipu pa se umješa četvrti mi ahbab zanimljivom definicijom ovog o kom sam pričao.
-On ti je jarane ateista sa šubhom.

Dugo sam o tom razmišljao. Kontam šta je teže biti vjernik a sumnjat ili biti nevjernik a sumnjat?
Kako god okrenem problem pravi ovo "biti". Tu se sjetih malog cige kojeg su pitali šta će biti kad odraste, pa reče:
-A biću ženu i djecu ko i babo mi!

A rat? Rat je već počeo, samo su rate manje više podnošljive pa se još vele ne priča o tom. Neki su i poginuli, neki i sad ginu... granate još nećemo čuti jer bi nas to probudilo, a buđenje nije dio plana, bar za sad...

Nemojte da vas prevari što današnje generacije ganjaju pokemone, za rat je potrebna ludost, a oni su već nadareni za to.

E.B.

Klub knjige

 "Lijepa riječ"

Naša izdanja

Naša izdanja

Video

Naš youtube kanal

TEKSTOVI

Tekstovi E. Bajić

Fotogalerije

Fotografije

Fondacija "LIJEPA RIJEČ" Konjic, 

Šehidska br.4 , 88400 Konjic, Bosna i Hercegovina

Žiro račun: 1606040000027757, Vakufska banka DD Sarajevo, Filijala Mostar, Poslovnica Konjic

Fondacija je upisana u registar fondacija Federacije Bosne i Hercegovine broj 126, Knjiga I registra, dana 29.06.2012.g.

Identifikacijski broj: 4227768270006

 

Novo u štampikriske-uspomena

Esad Bajić,

KRIŠKE USPOMENA

Konjic 2017.

Fondacija "Lijepa riječ" Konjic,2017.