Mon12092019

Last updateTue, 06 Mar 2018 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Tekstovi DOBRI BOŠNJAK

Tekstovi, zapisi, reagovanja...

DOBRI BOŠNJAK

Džemati u kojima klanjam džumu i držim hutbu istu imaju priliku obaviti i poslušati svakog drugog petka, tako da vrlo često ne znaju da će biti neka sergija, a kako se radi o seoskim džematima ljudi ne nose novčanike sa sobom. No, ako je sergija, nerijetko će nakon džume otrčati kući po novac. Tako je bilo i danas, što trčanjem kući što kratkoročnim pozajmicama od onih koji su novčanik imali kod sebe, svi su se odazvali.

Naš čovjek nije nijem na pomoć drugome. Naš čovjek nije nijem na nepravdu. Naš čovjek nije lijen za akciju. Naš čovjek nije neposlušan. Naš čovjek nije gluh na poziv Objave. Naš čovjek nije loš čovjek niti je loš vjernik.

Bošnjak je i dalje dobar Bošnjak.

Zato, izvinite vi koji govorite suprotno, al dajte mi argumente za to!

Ko je odbranio ovu zemlju i u njoj odbranio smislove humanizma, poštenja, hrabrosti, časti, jednakosti, čestitosti, tolerancije, multikulturalnosti, međuvjerske i unutarvjerske sloge?

Čija je to duhovnost, tradicija, baština i vjera u ključalom bosanskom loncu 1992-1996 godine izdržala sve moguće opekotine i ostala imuna na potiranje drugog iako je sama bila najgnusnije i najsvirepije potirana i zatirana.

Čija je to duhovnost, tradicija, baština i vjera i prema predstavnicima različitih unutar islamskih grupacija široko, bratski, prijateljski, domaćinski gostoprimljivo otvorila svoje duše, srca, zagrljaje, kuće, džamije kao naša Bošnjačka.

Nismo to učinili zato što nismo znali da nam se može dešavati ovo što se danas dešava, nismo to učinili zato jer smo naivni, koliko god nam neko htio prodati taj zaključak i obezvriejediti naše mišljenje o sebi.
Nismo!

Učinili smo to zato što tako čini Bošnjak, što tako čini musliman u Bosni. Što smo naučeni da je tako činio Poslanik islama, naš voljeni učitelj, vođa, primjer.

Učinili smo to zato što smo islam primili slobodnom voljom i slobodno ga ispovijedajući desetine puta šehidsku krv najboljih cvjetove mladosti utapali u šerbeta slasti i zahvale Bogu što nas je odabrao za ovu lijepu vjeru. Odgojeni da ako treba za nju damo sve a nju ni za šta. Odgojeni da se prije od nje odmaknemo, ako joj pošteno služiti ne možemo, nego li da se za rad dunjaluka služimo njome.

Zato, izvinite vi koji govorite suprotno, vašim nastojanjima mi djelimično oboljevamo od poraznih dunjalučkih bolesti, zamijene mjesta ovog i onog svijeta, agresivnog sitnitisa i toerije bez dijela.

Bošnjak je i prije odlazio sa svoga bilo da spase živu glavu ili trbuhom za kruhom, ali je dolazio bar jendom godišnje, rađao djecu i na kraju se posve vraćao svojoj kući i svojoj zemlji. Vratiće se i naši sadašnji bošnjaci, ako ne oni, cvijeće sjemena njihova hoće. Bošnjak se i prije u nuždi dijelio na nacionalnost zapadnih i istočnih susjeda ali se izborio i dočekao da opet bude Bošnjak.

Zato i danas, dijelili nas vi na ove i one, vake i nake, jednom kad Bog dadne da se sobom zabavite i odete, mi ćemo opet ostati Bošnjaci.

Imali smo, imamo i imaćemo vjerovatno opet nekad, ono poneko između al će i to između biti naše između.

Naš čovjek nije nijem na pomoć drugome. Naš čovjek nije nijem na nepravdu. Naš čovjek nije lijen za akciju. Naš čovjek nije neposlušan. Naš čovjek nije gluh na poziv Objave. Naš čovjek nije loš čovjek niti je loš vjernik.

Bošnjak je i dalje dobar Bošnjak jer "dobar Bošnjak" je jedna riječ i nikad se ne čita polovično, polovično može biti samo dobar ali bez dobar ne može biti Bošnjak. Tad je kenjac.

Eto, provjeri, upitaj svakog kojeg znaš i misliš da je Bošnjak a nije dobar, pitaj ga je li sve ovo što sam rekao istina-potvrdiće ti.

Pitaj ga šta je dok naginje iz šiše il uz kakav drugi haram? Trijezan ili pijan, reći ti da je kenjac,ali da svim srcem voli što vole dobri Bošnjaci i da će prvi ustat da ih brani dok se oni sami ne uhafizaju.

I nemoj mu reći da je konj, da je ovca, koza, pas... uvrijedićeš ga, potućiće se. Nemoj mu reći ni da je kenjac, naš kenjac to o sebi dopušta kazati jedino sebi.

 

esad bajić

Klub knjige

 "Lijepa riječ"

Naša izdanja

Naša izdanja

Video

Naš youtube kanal

TEKSTOVI

Tekstovi E. Bajić

Fotogalerije

Fotografije

Fondacija "LIJEPA RIJEČ" Konjic, 

Šehidska br.4 , 88400 Konjic, Bosna i Hercegovina

Žiro račun: 1606040000027757, Vakufska banka DD Sarajevo, Filijala Mostar, Poslovnica Konjic

Fondacija je upisana u registar fondacija Federacije Bosne i Hercegovine broj 126, Knjiga I registra, dana 29.06.2012.g.

Identifikacijski broj: 4227768270006

 

Novo u štampikriske-uspomena

Esad Bajić,

KRIŠKE USPOMENA

Konjic 2017.

Fondacija "Lijepa riječ" Konjic,2017.