Wed12112019

Last updateTue, 06 Mar 2018 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Tekstovi SPECIJALCI

Tekstovi, zapisi, reagovanja...

SPECIJALCI

Čuo sam da je nekadašnji predsjednik Sjevrne Koreje, babo ili dedo ovog sadašnjeg „unga“ vidjevši kako u nekoj zemlji fino zarađuju proizvodeći čelik, po povratku u svoju, naredio narodu da se ima proizvodit čelik. Svaka pokrajina dobila koliko treba proizvest čelika i gotovo. E sad, bit će da oni i nemaju te rude nešto vele il je rok za prizvodnju bio mali, tek, priča kaže da su ljudi u nastojanju da zadovolje vođu u peći ubacali i viljuške i kašike, lonce i tepsije, sve što je bilo metalno do mjere da uskoro nisu imali u čem kuhat... ne znam koliko je priča istinita niti znam je li vođa taj problem riješio tako što ih je lišio hrane, no, slikovita je da prikaže i neke pjave u našem društvu.

Mogla je za isto poslužiti i ona pripovijest o nepismenom skeledžiji i učenom jezikoslovcu koji je čuvši da skeledžija ne poznaje dobro jezik zaključio glasno pred istim da je protraćijo pola života pa mu je ovaj na pola rijeke kada je skela pukla i počela tonut čuvši da jezikslovac ne zna plivat konstatovao da je time protraćio cio život.

Pojava u našem društvu koje su dosta slične ima poprilično. Znakovite su ove vezane za religijske krugove. 
Prije su bili vjernici koji su znali koliko su znali, što nisu znali a imali bi potrebu saznati pitali bi hodže. Hodža je ponešto i bez njihova pitanja petkom na hutbi objašnjavo tako da se to, manje više, nadopunjavalo prema potrebama. 
Vjernici su bili kao neka obična vojska a hodža je bio specijalac. I u ratu je bilo obične vojske a bilo je i nekih specijalaca. Bili su oni što su udarali na linije a i onih što su iste branili od udara. Da su svi išli samo napadati vjerovatno vrlo brzo ne bi imali šta ni braniti...
Eh, danas, imam osjećaj da se pokušava od svih vjernika napravit specijalac. Klanjaš li? Klanjam! Postiš li? Postim! Kradeš li? Nisam (plaho)! Vjeruješ li da ćeš vidjet Boga na Sudnjem danu? Znaš li šta je Tagut? Koje je metode za odabir hadisa koristio Muslim? Znaš li kad nastupa prava zora? Kojim dijelom šake uzimaš taharet...
Jadni insan se postidi i pokaje što prizna ono troje na početku. Kakav je on vjernik kad ne zna ta važna pitanja. Još da mu prizna kako se prvo obriše toalet papirom, kad ga već ima, pa onda opere što treba oprat, bi se učenjak baildiso od njegova neznanja.
Nema tu cile-mile. Ne možeš biti običan vjernik- nema to, ima samo vjernik i taj vjernik mora naizust znat sva poglavlja knjige tevhida, mesele odabranih giganata vjere inače-ništa. Nema u vjeri komanda, logistika, sanitet, vojska, specijalne jedinice - samo specijalci.
-Al, brate ja čuo, došao jedan beduin pitao Poslanika šta mu je činiti... Poslanik nabrojao 5 stvari... 
-Od kog si čuo, ko ga je prenio, znaš li sened... kako se ulema izjasnila o toj predaji... i tako još 50, 100 mesela o nijansama krivog i neispravnog.

Ponekad legnem navečer i zamišljam da smo svi u Bosni hafizi, svi znamo sve hadiske knjige napamet, svi slijedimo jedan mezheb, svi klanjamo 5 vakat u džematu, svi znamo biti imami, ne trebaju nam hodže i Islamska zajednica... Niko nikog ništa ne pita jer svi sve znaju, niko ne uvodi nikakve novine u život da bi ga se dalo kopirat i slijedit jer sve je već davno otkriveno, nema ni daija - sve je dostavljeno, a niko ne šalje ni pare izvana da se krivovjerje suzbije jer istog nema...

 

PIŠE: ESAD BAJIĆ

Klub knjige

 "Lijepa riječ"

Naša izdanja

Naša izdanja

Video

Naš youtube kanal

TEKSTOVI

Tekstovi E. Bajić

Fotogalerije

Fotografije

Fondacija "LIJEPA RIJEČ" Konjic, 

Šehidska br.4 , 88400 Konjic, Bosna i Hercegovina

Žiro račun: 1606040000027757, Vakufska banka DD Sarajevo, Filijala Mostar, Poslovnica Konjic

Fondacija je upisana u registar fondacija Federacije Bosne i Hercegovine broj 126, Knjiga I registra, dana 29.06.2012.g.

Identifikacijski broj: 4227768270006

 

Novo u štampikriske-uspomena

Esad Bajić,

KRIŠKE USPOMENA

Konjic 2017.

Fondacija "Lijepa riječ" Konjic,2017.