Mon12092019

Last updateTue, 06 Mar 2018 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Tekstovi LOVAČKE PRIČE

Tekstovi, zapisi, reagovanja...

LOVAČKE PRIČE

Prvi časopis koji je redovno dolazio na našu kućnu adresu "zadnja pošta Ribari" bio je lovački list. Amidža postao lovac, kupio „dvocjevku“ i pretplatio se na časopis.

Bilo je u tom časopisu interesantnih članaka no i jedna velika mahana. Ispunjaljka!

Tamam mlađi amidža dobio prekomandu u Skoplje-Makedonija, kako je pisao u pismu, a u broju Lovačkog lista za taj mjesec u ispunjaljci pitanje „Grad u Makedoniji“. Ja, naravno, odmah krenem pisati
S K O P L J i fali mi polje za upis slova E.
Koja greška!

Kasnije sam vidio da to nije jedini slučaj. Neko je baš aljkavo pravio ispunjaljke. Recimo nedugo nakon što je amidža nabavio lovačkog psa „Džekija“ u ispunjaljci bilo pitanje „Lovački pas“ i ja naravno odmah krenem pisati DŽ E K... al opet mi falilo jedno polje da upišem slovo I.

Ili recimo pitanje „turski zaljev“ a kad napišem A G D A ostane mi još praznih polja.
Ili pitanje „Očeva sestra“ a ja napišem A I Š A i opet jedno polje viška.

Teško je bilo podnijeti te nepravilnosti pa sam uskoro prestao da popunjavam ispunjaljke.

Al' bilo je tih grešaka i na TV-u. U vijestima, sjećam se dobro piše KONJIČKI SPORT i ja sav sretan upozoravam ostale u kući da prikazuju Konjic a onda ispod priloga vidim napisano Butmir.

Zbunjujućih stvari bilo je i na radiu. Sjećam se recimo koju je zbunjenost izazvla kod mene vijest da je Branko Mikulić prilikom posjete nekom mjestu u glavnom parku otkrio spomen bistu.
Kako su sam bili sposobni ti naši rukovodioci. Toliko raje prolazilo parkom svaki dan i niko je nije otkrio dok on nije došao. Al' nije me to toliko čudilo, već saM znao napamet mnogo događaja iz života Josipa Broza Tita u kojima sam i kao dijete jasno mogao razlučiti da se tu ne radi o običnim ljudima. Ja sma narednih dana, za svaki slučaj, prečešljao sve homare po planini da nema gdje kakva bista.

Jedva sam čekao da odrastem i postanem član Komunističke partije. Nisam ni trenutka sumnjao da u sebi imam te nadljudske mogućnosti i samo mi je to falilo da se one usavrše i pokažu. Već u 4 razredu osnovne bio sam određen da budem zadnji nosioc štafete, onaj što će je primiti ko kapele na Vukovoj glavici i donijeti 50 metara dalje do škole i nekom važnom omladincu je predate uz neke magične teške riječi koje sam tad znao napamet a sad sam ih zaboravio. Za tu priliku sam obuo opanke sa kajišem u kojima sam mogao najbrže trčat. Nekom greškom sam shvatio da su me odredili za nošenje štafete zbog tog što dobro trčim. Poslije me razrednica ukorila što sam „ko zvijezda spučio prema školi po primitku štafete“ i nisam čekao pratnju s cvijećem među kojom se djevojčica koja je trebala biti desno do mene rasplakala i tužila me učiteljici.
U tom vaktu sam posumnjao u nenino znanje mada mi se to nikad dotad nije desilo. Ne znam kako je došlo do priče o Titu ali ispalo je da Tito nije musliman. Uh, kako sma se razočarao. Nena je inače sve znala al tu je ofalila žešće.

U onom Lovačkom listu bila je redovno i jedna stranica u čijem je vrhu pisalo BOSANSKI LONAC mada nikad ispod nije ništa pisalo o loncima, šerpama pa ni tavama, samo neki recepti za jela od mesa divljači.
Bila je i rubruka LOVAČKE PRIČE, nju sam najviše volio.

* * *

Odavno znam da Skoplje nije jedini grad u Makedoniji, da je lovački pas u ispunjaljkama KER ne naš DŽEKI, da je babina sestra TETKA bez obzira jel AIŠA ili ŠEVALA, da neke riječi ne znače ono što na prvi pogled se čini da znače a i Tito nije bio musliman, no, lijepo se toga prisjetiti jer i danas vidim da dosta ljudi pravi iste greške i potpuno ih shvatam.

 

 

Piše:Esad Bajić

Klub knjige

 "Lijepa riječ"

Naša izdanja

Naša izdanja

Video

Naš youtube kanal

TEKSTOVI

Tekstovi E. Bajić

Fotogalerije

Fotografije

Fondacija "LIJEPA RIJEČ" Konjic, 

Šehidska br.4 , 88400 Konjic, Bosna i Hercegovina

Žiro račun: 1606040000027757, Vakufska banka DD Sarajevo, Filijala Mostar, Poslovnica Konjic

Fondacija je upisana u registar fondacija Federacije Bosne i Hercegovine broj 126, Knjiga I registra, dana 29.06.2012.g.

Identifikacijski broj: 4227768270006

 

Novo u štampikriske-uspomena

Esad Bajić,

KRIŠKE USPOMENA

Konjic 2017.

Fondacija "Lijepa riječ" Konjic,2017.