Mon12092019

Last updateTue, 06 Mar 2018 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Tekstovi VARDAČKA DŽAMIJA U KONJICU

Tekstovi, zapisi, reagovanja...

VARDAČKA DŽAMIJA U KONJICU

Ova džamija je svakako bila jedna od osam molitvenih mjetsa koje je spomenuo Evlija Čelebija u svom “Putopisu”. Prema Evliji Čelebiji ova džamija je već postojala 1664.godine, ali se tačna godina izgradnje ove džamije nigdje ne spominje.

Dr. Jusuf Mulić u knjizi "Konjic i njegova okolina za vrijeme osmanske vladavine" navodi da je ovu džamiju sagradio Husein-beg buljugbaša, sin Mehmed-bega /Navedeno djelo str 156/ I Vardačka, kao Tekijska, Prkanjska i Čaršijska džamija locirana je na lijevoj obali Neretve, s tim što se ona nalazi uzvodno od novog a ne starog Konjičkog mosta koji je izgrađen 1946.godine. Kao i većina Konjičkih džamija i Vardačka džamija je priličito oštećena u agresiji na Konjic, Odnosno čitavu Bosnu i Hercegovinu. Eksplozivnim sredstvima je uništen dio munare od šerefeta (mjesta na kom mujezin stoji dok uči ezan, poziv na molitvu) pa naviše. Prilikom obnavljanja vođeni idejom da munara ove džamije bude znak spomena na vakat koji nam se desio predstavnici Islamske zajednice su odlučili da restaurirajući ovu džamiju i munaru ne obnavljaju dio koji je porušen tako da je ovo danas jedna od rijetkih džamija u Bosni i Hercegovini koja nema vrh munare. Nedavno je urađeno nekoliko radova na ovoj džamiji. Angažovanjem imama ove džamije Ahmed ef. Zatege i džematlija džamija je proširena, promjenjen je krov i urađena lijepa i prostrana abdesthana. Pored toga urađen je i novi veoma lijep mihrab. Ova džamija je sve do 1971 godine a od kraja rata bila pretvorena u magacin od strane onih vlasti. Od 1971 do 1975 se renovirala a od tada se u njoj klanja svih pet vakata namaza.

Imami u ovoj džamiji od njenog renoviranja 1975.g.:

-Smajil ef. Prevljak,

-Omer ef. Kozić,

-Omer ef. Mulamehmedović,

-Osman ef. Džajić,

-Numan ef. Ćosić,

-Ahmet ef. Zatega

i sadašnji imam Alija ef. Drkić

Priredio: Esad Bajić

Klub knjige

 "Lijepa riječ"

Naša izdanja

Naša izdanja

Video

Naš youtube kanal

TEKSTOVI

Tekstovi E. Bajić

Fotogalerije

Fotografije

Fondacija "LIJEPA RIJEČ" Konjic, 

Šehidska br.4 , 88400 Konjic, Bosna i Hercegovina

Žiro račun: 1606040000027757, Vakufska banka DD Sarajevo, Filijala Mostar, Poslovnica Konjic

Fondacija je upisana u registar fondacija Federacije Bosne i Hercegovine broj 126, Knjiga I registra, dana 29.06.2012.g.

Identifikacijski broj: 4227768270006

 

Novo u štampikriske-uspomena

Esad Bajić,

KRIŠKE USPOMENA

Konjic 2017.

Fondacija "Lijepa riječ" Konjic,2017.