Wed12112019

Last updateTue, 06 Mar 2018 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Tekstovi Sedam i sedamsto

Tekstovi, zapisi, reagovanja...

Sedam i sedamsto

Svjestan sam da nije baš da ništa ne znam, pogotovo kad su informacije u pitanju. Pročita se ponešto, možda bih i rekao podosta kad bih znao koliko je dosta. Sad te informacije koje bi trebale da mi nude širinu izazivaju emocionalnu tešku skučenost mene samog. Ne čitam samo religijske teme ali na njima se najviše zadržavam. One su nekad bile izvor napajanja mojih potreba a danas, malo po malo, ako ne vodim računa šta otvaram i koga čitam postaju razlozi ove gore spomenute tjeskobe.


Nevjerovatno je koliko iznosimo neistina i koliko ašićare netačnih tumačenja i zaključaka nudimo jedni drugih s bismilom "za rad promoviranja istine".


Još sam kao učenik prvog razreda Medrese od profesora Zijada Ljevakovića naučio a i danas držim istinom da u islamu cilj ne opravdava sredstvo. Ukradenim parama se ne može praviti džamija, rekao bi rahmetli prof. Skenderović. Nepotpunim, izvrnutim činjenicama nije dobro braniti svoj pravac mišljenja i razmišljanja. Koliko god plemenit bio cilj koji tako branimo, promoviramo, koliko god nam izgledao pogrdan i loš objekat kritike ne mislim da pri tom treba zaboravljati istinu i poštovanje ovog pravila. Kad-tad će taj neko kojem plasiramo takve informacije naletiti na tačnu informaciju i jedino što ćemo tada dobiti jeste da čovjek može da počne sumnjat u svakoliku istinu zato što smo mi u datom momentu poneseni ovim ili onim porivom posegnuli za lažlju, pretencioznošću i pravljenjem od muhe međeda. Mislim da će od ovih raznoraznih pravca i razlika u mišljenju opstati oni koji koji imidž grade na lijepoj riječi, dobrom korisnom radu i promociji sebe kroz te vrijednosti, nikako oni koji sopstvenu veličinu grade na blaćenju drugih i drugačijih. 

Čak i kad to radimo s istinom efekat će biti slab je nema to u duhu naše tradicije da volimo one koji veličinu dokazuju iznošenjem mahan drugih. U to su se osvjedočile i mnoge političke partije koje su blaćenjem protivnika bili svojim protivnicima najbolja reklama i podrška. 


Slobode misli, govora, udruživanja, sviđalo se nama ili ne donijet će mnoštvo različitih mišljenja i još više različitih interesa. Ako pričamo o našem jedinstvu hajmo pokušati unutar tog jedinstva načiniti atmosferu mogućnosti ovih različitosti. Nekad išibat dijete znači samo ga priviknut na batine i učinit dalekim od sebe, dok oprostiti mu, biti strpljiv, porađa njegovu savjest, emocije i budi ljubav. 


Ako bi otkrivanje mahana prikazali kroz primjer otkrivanja ljudskih tijela, šta bi na kraju krajeva dobili kad bi sve mahane drugih otkrili. Cijelu čaršiju gologuzih insana. Mislimo li da bi lahko u takvoj čaršiji odgojili svoju djecu obučenom. Sumnjam, vjerovatno bi kao i u mnogim drugim stvarima krenuli za većinom. 

Mislim da bi našoj omladini i nama samima bilo puno lakše hrvati se sa iskušenjima dunjaluka kada bi ukazivali na vrline jednih i drugih, to bi im nudilo mogućnost izbora dok ovakav trend nudi samo strah a ako se loši primjeri umnože onda nude olakšicu mladom insanu da odustane od lijepog i prikloni se većini s mahanama (koja kad je većina koliko god ružna bila ne izgleda loše).

Svaki oblik našeg obraćanja kao efekat ima: nadahnuće onog kome se obraćamo, klonuće ili nezainteresovanost. Ako govorom o vjeri i vidimo da nećemo čovjeka nadahnut, onda je, po meni, bolje ne govoriti. Počesto mi hadisima i ajetima izazivamo klonuća, čestim ponavljanjem nezaintersovanost. Sumnjam da će na Sudnjem danu zbog takvih okolnosti biti optužen (samo) onaj kome smo ih uputili. Možda će Kur'an svjedočiti i protiv nas koji smo ga (zlo)upotrebljavali i na nepriličan način se ophodili s njegovim mudrostima. Svaka hiper produkcija dovodi do inflacije pa tako i hiperprodukcija dave (pozivanja u vjeru).

Prenijet ću jedan detalj iz razgovora dvojice boraca:

-Prvi s ponosom u glasu: "Ja sam u toj bitci,čovječe, ispuco 700 metaka, a ti?
-Drugi: "Ja samo sedam!"

I dok prvi pogleduje po kafani efekat svojih sedamsto na nama prisutnima ovaj drugi tiho dodade: 
- I od tih sedam sam 2 promašio!

Piše: Esad Bajić

Klub knjige

 "Lijepa riječ"

Naša izdanja

Naša izdanja

Video

Naš youtube kanal

TEKSTOVI

Tekstovi E. Bajić

Fotogalerije

Fotografije

Fondacija "LIJEPA RIJEČ" Konjic, 

Šehidska br.4 , 88400 Konjic, Bosna i Hercegovina

Žiro račun: 1606040000027757, Vakufska banka DD Sarajevo, Filijala Mostar, Poslovnica Konjic

Fondacija je upisana u registar fondacija Federacije Bosne i Hercegovine broj 126, Knjiga I registra, dana 29.06.2012.g.

Identifikacijski broj: 4227768270006

 

Novo u štampikriske-uspomena

Esad Bajić,

KRIŠKE USPOMENA

Konjic 2017.

Fondacija "Lijepa riječ" Konjic,2017.