Sat01182020

Last updateTue, 06 Mar 2018 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Aktivnosti Aktivnosti vezane za rad fondacije u periodu april-juni 2017.g.

Aktivnosti vezane za rad fondacije u periodu april-juni 2017.g.

U proteklih nekoliko mjeseci rad fondacije "Lijepa riječ" Konjic  karakteriše partnerstvo sa Centrom za kulturu Narodnog univerziteta u Konjicu na projeku FESTIVAL GLUMCA BIH - Konjic 2017.

Četvrti festival glumca Bosne i Hercegovine svečano je otvoren 24. aprila u kino sali Društvenog doma u Konjicu a trajao je do 25. maja 2017.g., a u okviru festavala izvedeno je sedamnaest programa od kojih devet pozorišnih produkcija.

“Četvrti festival glumca, koji slavi glumca, čovjeka, koji slavi onoga koji čini pozorište, nešto je najljepše što se moglo desiti Konjicu. Vjerujem da ćemo uz pomoć brojnih prijatelja, pokrovitelja i sponzora, kao i prijatelja pozorišne umjetnosti, učiniti da ovo postane regionalni festival na koji ćemo biti ponosni, ne sami mi, već kompletna regija”, kazala je kao predstavnik općine Konjic na svečanom otvaranju gđa. Biljana Handžo.

Festival je jedinstven u BiH jer prvenstveno slavi glumca, njegovu virtuoznost i umjetničke vrijednosti. Najboljim glumcima na kraju Festivala proglašeni su  Tatjana Šojić i Aleksandar Seksan.

Uvidjevši da na karti kulturnih događaja nedostaje festival , koji će u središte pozornosti staviti glumca kao glavnog aktera dramsko-scenske radnje, organizatori festivala su prije četiri godine krenuli u ovu teatarsku avanturu.

„Festival ovakav postoji u Hrvatskoj i Crnoj Gori, i u sinergiji svih tih festivala definitivno ćemo na planu internacionalne suradnje donijeti nešto novo na ovom prostoru i mislim da smo se i profilirali upravo kao festival koji je jedini kao takav utemljen u BiH“, ističe Benjamin Mušinović, direktor Festivala glumca Konjic.

„Od početka sam pratio nastanak ovog festivala i sretan sam što je naslovljen kao festival glumca, prvi i jedini festival posvećen nama glumcima i to je za nas uvijek čast“, rekao je Aleksandar Seksan.

Specifičnost ovog festivala je što o najboljim glumcima odlučuje publika.Nagrada za laureate je simbol teatra u izradi konjičkih drvorezbara.

„Pozorište ne bi bilo bez dva faktora, a to je publika i glumac tako da vam je odmah jasno kad vam kažem koliko mi mnogo znači ova nagrada od publike“, ističe Tatjana Šojić.

Na Festivalu su prikazane predstave profesionalnih produkcija iz BiH i susjedne Hrvatske, a festival je imao i prateći program posvećen djeci i mladima:  tematske izložbe, promocije knjiga  i koncerte

* * *

U ovom vremenskom periodu fondacija je kao izdavač uz finansijsku pomoć Općine Konjic štampala sljedeće naslove:

Tucaković Emir - roman BRAVEĆI SUD, Jusufović Irfan, roman  SIROTICA, Ibro Hero, zbirka pjesama TMINA, Ibrahim Hota, ratni dnevnik KRVAVIM STAZAMA PRENJA o kojima opširnije možete da se informišeter  u meniju NAŠA IZDANJA.

Posebno zadovoljstvo i radost izazvala je vijest da je član izvršnog dopbora naše fondacije mr. Benjamin Mušinović dobitnik najvišeg priznanja općine Konjic za doprinos razvoju kulture u našem gradu za 2017. godinu.

 

Opširnije o svim aktivnostima fondacije možete se upoznate na našem FB profilu

Klub knjige

 "Lijepa riječ"

Naša izdanja

Naša izdanja

Video

Naš youtube kanal

TEKSTOVI

Tekstovi E. Bajić

Fotogalerije

Fotografije

Esad Bajić: Hudhudovim tragom Esad Bajić, Ertan Basarik: Bračni život Esad Bajić, Tragovi misli - dnevnik jednog softe Esad Bajic: Kome sedzdu cinis brate, Izbor iz poezije, Konjic 2013.g. Esad Bajic, Cuprijanja, zbirka prica, Konjic 2012.g. Esad Bajic: Svijetli putevi islama-ramazanska predavanja, Konjic 2012.g.   Esad Bajić, Sjena jednog Taiba, roman, Konjic 2011.g. Esad Bajić,Boja sjećanja, zbirka poezije i kratkih prica, Konjic 2010.g. Esad Bajić,Otkosi sjećanja, zbirka kratkih prica Esad Bajić i Dženana Lepirica, Sexualnost i intimni život u islamu Esad Bajić, Kurban i hadz, prvo izdanje Esad Bajić, Smrt, kabur i sudnji dan Esad Bajić, Slovo o hidžriEsad Bajić, Ramazanski nasihati, El-Kelimeh, Novi Pazar Esad Bajić,Kur'anski izazov znanosti Esad Bajić,Znakovi za razumom obdarene Esad Bajić,Monografija Medzlisa IZ-e Konjic (1999) Esad Bajić,Sebilj ili potraga za ogledalom, pripovjetke Esad Bajić,Bihuzurka, zbirka pjesama (1996) Esad Bajić,Besan, zbirka pjesama (1998) Esad Bajić,Kamendan, zbirka pjesama (1997) Esad Bajić,Godovi dana, zbirka pjesama hazreti hasan1