Sat01182020

Last updateTue, 06 Mar 2018 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Aktivnosti Održana promocija knjige: MIRIS MISVAKA U MOJOJ STOMATOLOŠKOJ PRAKSI

Održana promocija knjige: MIRIS MISVAKA U MOJOJ STOMATOLOŠKOJ PRAKSI

U okviru manifestacije DANI KNJIGE, KONJIC 2016. u utorak 22.novembra 2016.godine u Kino sali Narodnog univerziteta u Konjicu, s početkom u 19 sati, održana je promocija knjige dr. Melihe Hebibović: MIRIS MISVAKA U MOJOJ STOMATOLOŠKOJ PRAKSI, koja je ove godine štampana u izdanju fondacije "Lijepa riječ" Konjic.
 
Promotori su bili: prof.dr.hafiz Halil Mehtić, prof.dr. Sead Redžepagić, Esad Bajić-pisac, Senka Bešlić-prevodilac.
Moderirala: Amra Mušinović Husić. U umjetničkom dijelu programama nastupili su: Hor "Sejfullah", Latif Moćević, AcusticTrio/ALE, Elo i Ely.
 
Promociji je prisustvovalo više od 250 Konjičana i Konjičanki što je čini zaista posebnom.
 
 
 
 
 
 
Prof.dr. hfz. Halil Mehtić u svom je obraćanju pojasnio, kako je u časopisu "Novi horizonti" dok je njime urednikovao, autorica počela objavljivati kolumne na kojima je "izgrađena" knjiga "Miris misvaka u mojoj stomatološkoj praksi" te čestitao autorici na vrijednom djelu koje nudi lijepu sintezu stručnog i vjerskog štiva na temu oralne higijene.
 
 
 
Prof.dr. Sead Redžepagić je pored pozitivne stručne ocjene knjige u svom obraćanju poseban akcent stavio na hadise Božijeg poslanika Muhammeda,s.a.v.s., o ovoj tematici.
 
 
Autorica je u okviru promocije prezentirala i foto-video materijal koji je sačinila tokom hadža ove godine u kom je na neposredan način pokazala svakodnevnu upotrebu i način korištenja misvaka kod mnogih hadžija te, pored ostalog, prezentirala izgled samog misvaka i objasnila način i koristi njegove upotrebe.
 
 
U osvrtu na ovu knjigu, recenzenti su, pored ostalog naveli:
 
"Ovo je knjiga vrijedna pažnje jer je knjiga iz prakse, oplemenjena i nekim drugim elementima, vrlo simpatično, te je preporučujem za čitanje u cilju obogaćenja opšteg znanja" dr. spec. stom. protetike Ahmad Attar
 
"Specifičnost ove knjige ogleda se u činjenici da domaća stručna literatura ne nudi mnogo publikacija koje na ovakav način objedinjuju stručna, edukativna i iskustvena znanja s općim religijskim vrijednostima kao i u tematici, sveobuhvat-nosti, stilu pisanja, tezbog toga zaslužuje pažnju ne samo stručne nego i šire javnosti. S obzirom na sve pobrojane karakteristike, knjiga može poslužiti i kao priručnik za čitanje svim učesnicima u preventivnoj stomatološkoj zaštiti, kolegama stomatolozima, studentima i svim zainteresovanim čitateljima koji žele proširiti svoja znanja u oblasti dentalne higijene i oralnog zdravlja..." dr.stom. Džajić-Prevljak Ajla
 
 
"Knjiga  „Miris misvaka u mojoj stomatološkoj praksi“ je ispisana na 198 stranica A5 formata s većim brojem fotografija. Sadrži 36 poglavčja koja obrađuju tematiku koju bih ja po svom shvatanju definisao u "oralnu kulturu".
 
Ovo je stručna knjiga iz oblasti stomatologije, al je jednako tako poučna knjiga iz oblasti opće higijene i to ne samo fizičke nego i psihičke i duhovne higijene.
 
Čitanje ove knjigu tjera nas na nova promišljanja ne samo vrijednosti čistih zdravih zuba, nego vrijednosti govora, vrijednosti i snazi lijepi riječe, osmijeha, i mogu slobodno reći, da iako ova knjiga nije nikako ciljala da bude vjerska, osim što je pisala vjernica muslimanka i unijela u nju dio svoje vjere i kulture, više je vjerska nego mnoge vjerske knjige koje se bave ovom tematikom. Autorica je u knjigu pored svog velikog znanja, iskustva, utkala i ono što ne mora nužno ići uz samo znanje a to je ljubav, ljubav prema pozivu, ljubav prema pacijentu, kraće rečeno - ljubav prema lijepom. Ova knjiga nije pisana suho da kaže šta se ima kazati, iz njenih redova, svako malo, a između redova kontinuirano pojavljuje se autoričina želja da se krajnji rezultat utka u čitaoca, da on primi poruku i pouku.  Kao što u svojoj praksi nije stomatolog koji gleda samo da popravi zub nego čini sve napore da popravi onoga  ko je dopustio da se zub pokvari tako i u ovoj knjizi, ne piše da bi kazala šta zna nego da bi nas privolila na ono što je dobro.
 
To su, mislim i razlozi da ova knjiga nosi skoro poetičan naziv. Da nije riječi „stomatoločkoj" i "praksi“ ovakav naslov bi se mogao zadjenuti i na korice ljubavne poezije.
 
Knjiga doktorice Melihe Hebibović nije samo vrijedno djelo iz oblasti stomatologije nego i vrijedno štivo za konkretnije, duhu današnjeg vremena bliskije shvatanje i razumijevanje islamskih propisa i preporuka vezanih za oralnu higijenu." Esad Bajić
 
Knjiga je štampana u izdanju fondacije "Lijepa riječ" Konjic. Urednik iste je Benjamin Mušinović, dok lekturu i korekturu potpisuju Azemina Mušinović i Merjem Mujkanović.
 
 
 

Klub knjige

 "Lijepa riječ"

Naša izdanja

Naša izdanja

Video

Naš youtube kanal

TEKSTOVI

Tekstovi E. Bajić

Fotogalerije

Fotografije

Esad Bajić: Hudhudovim tragom Esad Bajić, Ertan Basarik: Bračni život Esad Bajić, Tragovi misli - dnevnik jednog softe Esad Bajic: Kome sedzdu cinis brate, Izbor iz poezije, Konjic 2013.g. Esad Bajic, Cuprijanja, zbirka prica, Konjic 2012.g. Esad Bajic: Svijetli putevi islama-ramazanska predavanja, Konjic 2012.g.   Esad Bajić, Sjena jednog Taiba, roman, Konjic 2011.g. Esad Bajić,Boja sjećanja, zbirka poezije i kratkih prica, Konjic 2010.g. Esad Bajić,Otkosi sjećanja, zbirka kratkih prica Esad Bajić i Dženana Lepirica, Sexualnost i intimni život u islamu Esad Bajić, Kurban i hadz, prvo izdanje Esad Bajić, Smrt, kabur i sudnji dan Esad Bajić, Slovo o hidžriEsad Bajić, Ramazanski nasihati, El-Kelimeh, Novi Pazar Esad Bajić,Kur'anski izazov znanosti Esad Bajić,Znakovi za razumom obdarene Esad Bajić,Monografija Medzlisa IZ-e Konjic (1999) Esad Bajić,Sebilj ili potraga za ogledalom, pripovjetke Esad Bajić,Bihuzurka, zbirka pjesama (1996) Esad Bajić,Besan, zbirka pjesama (1998) Esad Bajić,Kamendan, zbirka pjesama (1997) Esad Bajić,Godovi dana, zbirka pjesama hazreti hasan1